Norge som brikke i verdens farligste spill. Tidligere NRK journalist fortalte om alvoret på Rikets Tilstand i Tønsberg!

Norge som brikke i verdens farligste spill. Tidligere NRK journalist fortalte om alvoret på Rikets Tilstand i Tønsberg!
1 0
Read Time:3 Minute, 36 Second

Solidaritet 21 arrangerte Rikets Tilstand på Bydelshuset i Tønsberg lørdag 25. mai 2024. Ingen tvil om at det er viktig å få med seg helheten dersom man skal forstå og være med på de viktige avgjørelsene. Blir stortingsrepresentantene holdt for narr? Bare et spørsmål!

Verdens farligste spill

Er Norge herre i eget hus med 2000-3000 etterretningsagenter som samarbeider med USA? Det amerikanske og militære radarsystemet i Vardø ble i alle fall godkjent uten synlige spor i Stortinget. Vardø er bare noen mil fra Russland, og Putin har truet med atomvåpen. Et farlig spill.

Forfatter og tidligere NRK-journalist Bård Wormdal fikk fram dramatikken under foredraget i Tønsberg lørdag, som en del av «Rikets Tilstand». Verken NRK eller lokale medier ble registrert i salen. Et sted mellom 30 og 40 publikummere var på plass, og det var kanskje ikke så verst siden sommersolen regjerte på utsiden.

Wormdal er aktuell med boka «Spionkrigen. Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA», og den var utgangspunktet for foredraget i Tønsberg.

Viktig i atomkrig

 Globus III, radarsystemet i Vardø, var sentralt i Wormdals utlegning. Systemet har vært operativt i omkring 20 år, men ble oppgradert i 2022, uten debatt i Stortinget. Er det mulig i et demokrati? Ja, og Wormdal virket bekymret over dette faktum, for anlegget er verdens mest avanserte og vil være en viktig komponent hvis det blir atomkrig, på linje med at Norge har en sentral beliggenhet mellom USA og Russland (over Nordpolen).

 Og fare for atomkrig mellom øst og vest har det vært flere ganger, spesielt i 1962 i forbindelse Cuba-krisen. Om situasjonen i dag: USA har alltid to ubåter i arktisk farvann fullastet med utskytningsklare atomraketter. Russland har på sin side utviklet en super-torpedo som kan gå mellom verdenshavene. Dermed blir spionsamarbeidet mellom Norge og USA prioritert, slik det har blitt siden 1952. Russerne er på sin side svært bekymret over dette, ikke minst at de må være klar over at Norge er med å spionere på det politiske lederskapet i sitt naboland.

Se og hør hva Bård Wormdal har å fortelle:

 Overvåkningskabler

 Wormdal kom også inn på signaletterretningen der NSA (National Security Agency) står sentralt; han viste til at han faktisk hadde lest Snowden-dokumentene der Norges rolle kommer fram. Og lytteanlegg og lyttekabler i Norge inngår i dette bildet. 

Etterretningen tar helt av, og vi har nærmest ingen kontroll.

Se og hør hva Bård Wormdal har mer å fortelle:

 Wormdal virket altså oppgitt over stortingspolitikerne, og det manglende innsyn, i overensstemmelse med det han selv skrev for noen år tilbake:

 «På denne bakgrunn skulle en kanskje tro at norske politikere skulle få interesse og bli bedre informert om de militære installasjonene i Vardø. Det har dessverre ikke skjedd. Dette til tross for at forholdet til Russland er det viktigste i nordområdepolitikken, og at Nordområdene er Norges viktigste utenrikspolitiske interesse, ifølge Stortinget.»

Han fortalte i tillegg om sin karrière i NRK, og de frammøtte fikk vite at flere av hans artikler om spionasje og militære forhold måtte gå flere runder i NRK-systemet med ulike sjefer involvert før de ble godkjent for offentliggjøring. Det var ikke alltid de nådde så langt.

NRK har jevnlige møter med etterretningstjenesten…

Etter 35 år ble det for trangt i NRK, så Bård Wormdal valgte å slutte…

Så skrev han boken Spionkrigen, ingen tvil sannheten må frem.

Alle med interesse for historie, samfunn og folkestyre…

 ..bør lese denne boken! Historien må skrives på nytt!

Les mer og kanskje kjøp boken:

Her!

 Vi må med andre ord innse at mediene ikke gir oss hele bildet av det som foregår når det gjelder det militære. Det gjør de neppe heller når gjelder 3000 etterretningsagenter som opererer rundt omkring i kongeriket med sine ulike ordrer og gjøremål.

 Etter foredraget ble det åpnet for spørsmål, og Wormdal svarte villig vekk.

Og selvfølgelig ble det signering, og for første gang på sin turne alle bøkene revet bort…

  Referat Solidaritet 21

Bilder og Film Odd-Erik Helgesen.

Se gjerne annet:

Er våpen fortsatt veien til Fred? Eller kanskje bare en fortelling tatt fra boken 1984?

Krig er fred lissom?! Mariell Leraand har startet eget fredsparti! Se samtale med henne her.

Vi krever fred i Ukraina! Krig er ikke fred!

Roger Waters ber om fred for Ukraina:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Bullo TV

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *